Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

"Έκπτωση 70% στα τιμολόγια ρεύματος 300.000 νοικοκυριών" (Video)

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Έρχεται καθιέρωση περιουσιακού κριτηρίου πέρα από το εισοδηματικό για τους δικαιούχους ώστε να μην υπάρξει εκμετάλλευση του μέτρου από ανθρώπους με μεγάλη περιουσία

Ο Γ. Σταθάκης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το κοινωνικό μέρισμα τόνισε ότι θα γίνουν δύο «βασικές τομές» στο κοινωνικό τιμολόγιο. Από την μία, θα δημιουργηθεί μια δεύτερη κατηγορία δικαιούχων που θα λαμβάνουν 70% έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα και θα είναι τα 300.000 νοικοκυριά που δικαιούνται το εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης, με τον Γ. Σταθάκη να μιλά για «ισχυρή στήριξη των πραγματικά κοινωνικών αδύναμων». Η δεύτερη παρέμβαση θα αφορά την καθιέρωση και περιουσιακού κριτηρίου πέρα από το εισοδηματικό για τους δικαιούχους ώστε να μην υπάρξει εκμετάλλευση του μέτρου από ανθρώπους με μεγάλη περιουσία.

Παράλληλα επισήμανε ότι κάποια άλλη λύση σχετικά με τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας θα σήμανε αυξήσεις ύψους 7% ως 10% στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. ««Η καινοτομία έγκειται ότι για πρώτη φορά ένα μέρος του κόστους των ΥΚΩ θα το πληρώσει ο προϋπολογισμός. Υπάρχει και σε άλλες χώρες όπως στην Ισπανία και αλλού που φτάνει και το 50%. Αυτός ο επιμερισμός είναι επιβεβλημένος για κοινωνικούς και άλλους λόγους στη σημερινή συγκυρία. Αν δεν το έφερε το βάρος αυτό ο προϋπολογισμός θα μιλούσαμε για μια αύξηση των τιμολογίων 7% – 10%. Κανείς σε αυτή την αίθουσα δεν θα πρόκρινε κάτι τέτοιο φαντάζομαι για τα επόμενα χρόνια» σημείωσε.

Ο Γ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι το 2014 η προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε 393 εκατ. ευρώ ελλείμματος στις ΥΚΩ, ενώ η σημερινή κυβέρνηση τα μείωσε κατά 33 εκατ. ευρώ και τώρα διαθέτει 360 εκατ. ευρώ από το κοινωνικό μέρισμα.

Παράλληλα, ο Γ. Σταθάκης προανήγγειλε αλλαγές τόσο στο κοινωνικό τιμολόγιο, όσο και στην αποτίμηση των ΥΚΩ.

«Εξομαλύνουμε την καμπύλη των ΥΚΩ»

Ο Γ. Σταθάκης υπενθύμισε ότι το 2012 το έλλειμμα των ΥΚΩ ήταν 156 εκατ. ευρώ, το 2013 148 εκατ. ευρώ και το 2014 92 εκατ. ευρώ, ενώ κατά την «φριχτή περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ» το έλλειμμα έπεσε στα 22 εκατ. ευρώ το 2015 και στο -55 εκατ. ευρώ το 2016. Όσον αφορά την μεταρρύθμιση του τρόπου αποτίμησης των ΥΚΩ, ο Γ. Σταθάκης παρατήρησε ότι «εξομαλύνουμε την καμπύλη» επιδιώκοντας μια δικαιότερη αποτίμηση σε σχέση με σήμερα.

Ο Γ. Σταθάκης διαβεβαίωσε ότι η πληρωμή μέρος των ΥΚΩ από τον κρατικό προϋπολογισμό ισχύει και σε άλλες χώρες και δεν συγκρούεται με τους περιορισμούς που βάζει η Ε.Ε. στην κρατική ενίσχυση επιχειρήσεων. Ο Γ. Σταθάκης σημείωσε ότι τα ΥΚΩ σταδιακά αποκλιμακώνονται, καθώς προχωρά η διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και μέχρι το 2023 θα τεθούν εκτός λειτουργίας όλες οι μονάδες παραγωγής ρεύματος στα νησιά. Σήμερα διατίθενται 700 εκατ. ευρώ λόγω της ακριβότερης παραγωγής ρεύματος στα νησιά, με το μισό του ποσού αυτού να αφορά την Κρήτη.

Δείτε όλα τα σχόλια