Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Νεκτάριος Σαντορινιός: Η κυβέρνηση του real - estate δίνει σε ιδιώτες τα λιμάνια

Τη μεθόδευση της “γαλάζιας” κυβέρνησης για την ολική εκποίηση των δέκα περιφερειακών λιμένων επί ζημία των δήμων αποκαλύπτει με δήλωσή του ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός, την ώρα μάλιστα που ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενόφος απευθύνει προσκλητήριο σε επενδυτές. Και όλα αυτά με φόντο την προ ημερών ανακοίνωση του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη ότι πρόκειται να ανατρέψει το καθεστώς υποπαραχώρησης που είχε θεσμοθετήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να διευκολύνει την είσοδο των επενδυτών στα περιφερειακά λιμάνια της χώρας μας.

Ο υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε, λοιπόν, προ ημερών ότι εντός του 2020 θα προχωρήσει ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση των δέκα περιφερειακών λιμένων, για τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί και οι αντίστοιχες μελέτες βιωσιμότητας, “εκκινώντας από τα λιμάνια εκείνα που ήδη γνωρίζουμε πως έχουν προκαλέσει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον”. “Με τον τρόπο αυτό, αντί για το μοντέλο των υποπαραχωρήσεων, που, όπως ευθύς εξαρχής είχα δηλώσει, έτσι όπως ήταν σχεδιασμένο δεν θα απέδιδε, διασφαλίζουμε την ανάπτυξη κάθε λιμανιού με βάση τα πλεονεκτήματα και τις ιδιαιτερότητές του» σημείωσε ο υπουργός Ναυτιλίας από το βήμα του 5ου Ναυτιλιακού Συνεδρίου της "Ναυτεμπορικής". “Προωθούμε αλλαγές στο μοντέλο λιμενικής διακυβέρνησης με απώτερο στόχο την ένταξη των λιμένων που σήμερα βρίσκονται υπό τον έλεγχο δήμων και κοινοτήτων υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής” υπογράμμισε ο Γ. Πλακιωτάκης.

“Τα δέκα περιφερειακά λιμάνια της χώρας, θυσία για την 'ανάπτυξη' της Ν.Δ.” είναι το πρώτο σχόλιο του Ν. Σαντορινιού, για να επισημάνει: “Μέσα σε πολλές αοριστίες και γενικολογίες ο υπουργός Ναυτιλίας αποκάλυψε ότι θα καταργήσει πλήρως το θεσμικό πλαίσιο των υποπαραχωρήσεων, που ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε ως παρακαταθήκη, και θα προχωρήσει στη 'διασφάλιση της ανάπτυξης κάθε λιμανιού', δηλαδή, σύμφωνα με τη γλώσσα του νεοφιλελευθερισμού που τόσο καλά ξέρει η κυβέρνηση να μιλά, στην πλήρη πώληση όλου του πακέτου μετοχών των λιμανιών”.

Ο Ν. Σαντορινιός καταγγέλλει την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι “έχει θέσει ως βασικό της στόχο το ξεπούλημα κάθε σπιθαμής δημόσιας περιουσίας, εκποιεί τα περιφερειακά λιμάνια της χώρας χωρίς να υπολογίζει ούτε το εθνικό κόστος, ούτε το στρατηγικό τους χαρακτήρα, ούτε τη μεγάλη ζημία που θα υποστούν οι τοπικές κοινωνίες και οικονομίες”. Εξηγεί, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε θεσμοθετήσει (Ν. 4597/2019) και προωθήσει ένα “σύγχρονο και ρεαλιστικό αναπτυξιακό σχέδιο” που “συμβαδίζει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και πρακτικές, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των λιμανιών και απαγορεύοντας την ολική υποπαραχώρηση του λιμανιού σε έναν και μόνο επενδυτή”, ενώ “η κυβέρνηση της Δεξιάς δίνει λάφυρο τα λιμάνια της χώρας σε ‘ιδιώτες- επενδυτές’, που η ιστορία του κόμματος αυτού έχει δείξει ότι εννοεί τους κολλητούς και τους κουμπάρους” υπογραμμίζει ο Ν. Σαντορινιός για να κάνει λόγο για “κυβέρνηση - real estate”, η οποία κλέβει “από τους δήμους τη διαχείριση των λιμανιών με σκοπό την εκποίηση”.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πειθαρχία ναι, δημοκρατία θα δούμε

Ακόμη μία φορά η Γερμανία εκμεταλλεύεται μια κρίση για να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο έναντι των εταίρων της. Τώρα όμως οι αντιδράσεις είναι οξύτατες, η πειθαρχία κλονίζεται και η συνοχή της Ε.Ε. δεν φαίνεται τόσο χαλύβδινη. Όλο και λιγότεροι στενοχωριούνται γι’ αυτό.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο