Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Εφιαλτικά ευρήματα για τη δημόσια υγεία στον ΧΥΤΑ Φυλής

Έρευνα του "Δυτικού Μετώπου" - Περισσότεροι από 8 εκατ. τόνοι απορρίμματα στη Φυλή. Στους 7,3 εκατ. τόνους τα απορρίμματα στα Λιόσια

Αντιμέτωπος με αμείλικτα ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του ΧΥΤΑ Φυλής αναμένεται να βρεθεί σήμερα ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, καθώς θα παρουσιάσει το πρόγραμμα για το “νέο μοντέλο διαχείρισης στερεών αποβλήτων”, γιατί, όπως διακηρύττει, το 2020 θα είναι έτος ανακύκλωσης. Όμως, ο ίδιος δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα κάνει με τον ΧΥΤΑ Φυλής. Την ίδια ώρα, η συλλογικότητα “Δυτικό Μέτωπο” φέρνει στη δημοσιότητα τη μοναδική έρευνα που υπάρχει για τους ρύπους που προκαλούν ο ΧΥΤΑ Φυλής και ο ΧΥΤΑ Λιοσίων κάνοντας λόγο αφ ενός για “εφιαλτικά ευρήματα” που προκαλούνται από “μεγάλες και εγκληματικές υπερβάσεις σε σχέση με τα θεσμοθετημένα όρια στις τιμές αέριων, εδαφικών ρύπων και ρύπων του υδροφόρου ορίζοντα”, αλλά και για “απελπιστική περιβαλλοντική κατάσταση της εξεταζόμενης έκτασης των 10.000 στρεμμάτων”.

Στα συμπεράσματα της έκθεσης της εταιρείας Asprofos engineering, που διενεργήθηκε σε έξι μη συνεχόμενης ημέρες και εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2015, αναφέρεται ότι στους δύο ΧΥΤΑ έχουν συγκεντρωθεί 8,2 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων στη Φυλή και 7,3 εκατομμύρια τόνοι στα Λιόσια. Με βάση την ποιοτική ανάλυση των αποβλήτων προκύπτει ότι το 32% είναι οργανικά υλικά, το 18% χαρτί και χαρτόνια, το 15% πλαστικά, το 5,6% μέταλλα, το 1,3% αλουμίνιο, το 17% γυαλί και το 11,1% αδρανή και λοιπά υλικά. Σύμφωνα με την έκθεση, “σημαντική είναι η ύπαρξη ραδιενεργών στοιχείων στην παλιά χωματερή” και έχουν καταγραφή ράδιο 224, ράδιο 226, τρίτιο 3, θόριο 232 και μόλυβδος 210. “Οι συγκεντρώσεις των ραδιενεργών στοιχείων προκαλούν ακτινοβολίες πολύ μεγαλύτερες από τη φυσική ακτινοβολία, με αποτέλεσμα την ανεπανόρθωτη βλάβη της υγείας όλων των ζώντων οργανισμών” αναφέρεται στην έκθεση και προτείνεται “περαιτέρω έρευνα στην περιοχή της παλιάς χωματερής από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας”.

Συγκεκριμένα, οι υπερβάσεις της εκπεμπόμενης ιονίζουσας ακτινοβολίας είναι υπέρμετρες. Ενώ το ανώτατο όριο ακτινοβολίας για το θόριο 232 είναι 115 Bq στους δύο ΧΥΤΑ εντοπίστηκε ακτινοβολία μεταξύ 165 και 175 Bq. Για το ράδιο 224, ενώ το όριο είναι 75kBq, οι τιμές που ανευρέθησαν κυμαίνονται μεταξύ 93 και 105kBq. Για το ράδιο 226, ενώ το όριο είναι 2,21-8 TBq εντοπίστηκαν μετρήσεις μεταξύ 3,71 -8 και 4,31 -8 TBq. Για τον μόλυβδο 210, το ανώτατο όριο είναι 0,75 -8 TBq και στους δύο ΧΥΤΑ εντοπίστηκαν τιμές ακτινοβολίας μεταξύ 0,91 -8 και 1,21 -8.Tbq.. Τέλος, για το τρίτιο, ενώ το ανώτατο όριο είναι 0,31 -2 Tbq, ανευρέθησαν τιμές κινούμενες μεταξύ 0,32,1 -2 έως 0,38,1 -2 TBq.

Σύμφωνα με την έκθεση σχετικά για τις εκπομπές των ραδιοϊσοτόπων που εντοπίστηκαν ειδικά στον χώρο της παλιάς χωματερής, αναφέρεται ότι αυτές “υπερβαίνουν τα ανωτέρω όρια της ιονίζουσας εκπεμπόμενης ακτινοβολίας με αποτέλεσμα να προκύπτει μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα με μόλυνση του εδάφους, του αέρος και όλων τω υδατικών πόρων της περιοχής, με άμεση συνέπεια την επιβάρυνση της υγείας των ανθρώπων με αλματώδη αύξηση όλων των μορφών καρκίνου και των ζώντων οργανισμών στην περιοχή”. Βέβαια, στην έκθεση διευκρινίζεται ότι “με τη χρησιμοποιούμενη μέθοδο δεν δύναται να γίνει αναγωγή σε ακτινοβολία ανά μονάδα επιφάνειας ή ανά μονάδα βάρους, διότι δεν χρησιμοποιήθηκαν σχετικοί επιφανειακοί δειγματολήπτες”.

Δείτε όλα τα σχόλια

Όλες οι Ειδήσεις