Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Δέσμευση Μπακογιάννη για τη λειτουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών

Με νέα τροποποιημένη διάταξη - Ο δήμαρχος Αθηναίων υπόσχεται συνεργασία με όλους τους αρμόδιους οργανισμούς

Την πρόθεσή του να στηρίξει τη λειτουργία των χώρων εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών δηλώνει επισήμως ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, καθώς τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ψηφιστεί από τη Βουλή η συγκεκριμένη διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Η κυβέρνηση επαναφέρει τη διάταξη, η οποία αρχικώς είχε ψηφιστεί το 2013 και τροποποιήθηκε με νεότερη διάταξη του 2019. Έτσι, πλέον προβλέπεται ότι για την λειτουργία των χώρων εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών στο πλαίσιο των δήμων και των περιφερειών θα χρησιμοποιούνται και κινητές μονάδες. Το είδος των μονάδων, ο τύπος και οι προϋποθέσεις ίδρυσής τους καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Υγείας. “Σκοπός της ρύθμισης είναι να ενισχυθεί η δημόσια υγεία, να προαχθεί η υγεία των ενεργών χρηστών καθώς και η προετοιμασία τους για την ένταξη σε προγράμματα θεραπείας” αναφέρεται στη διάταξη, η οποία πρόκειται να ψηφιστεί. Να σημειωθεί ότι καταργείται η τήρηση μητρώου καταγραφής ληπτών υπηρεσιών από τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης.

“Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε στην πράξη τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών” διαβεβαιώνει (ρ/σ Real FM) ο δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης. “Έχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση να δημιουργήσουμε τις δικές μας κινητές μονάδες. Δεν θα κάνουμε του κεφαλιού μας. Θα είμαστε σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, τον ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ, το 18ΑΝΩ, με όλους αυτούς τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη καθημερινά, και όχι μόνο για τα ναρκωτικά αλλά και ευρύτερα για την αστεγία”, προσθέτει. Ο ίδιος εξηγεί ότι πρόκειται για μια “επιτυχημένη διεθνή πρακτική” που σε 11 χώρες, σε 97 πόλεις του εξωτερικού λειτουργεί ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’80. Ο Κ. Μπακογιάννης υπενθυμίζει ότι το πρόγραμμα εποπτευόμενης χρήσης λειτούργησε στην Αθήνα το 2013 για δέκα μήνες μέσω του προγράμματος «Οδυσσέας», υπό τον έλεγχο του ΟΚΑΝΑ, που διαχειρίστηκε 2.500 τοξικοεξαρτημένους και έσωσε 100 ανθρώπους.

Τέλος, ο δήμαρχος Αθηναίων διαφώνησε με την τοποθέτηση της βουλευτή της Ν.Δ., Μαριέττας Γιαννάκου, η οποία δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τη διάταξη. “Δεν υπάρχει μόνο ένας δρόμος αν θέλεις να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα των ναρκωτικών. Και είναι λογικό, και νομίζω είναι θεμιτό, όλοι μας να έχουμε όσο γίνεται περισσότερα ‘εργαλεία’. Να έχουμε όλοι όσο γίνεται περισσότερες δυνατότητες” σχολίασε ο Κ. Μπακογιάννης.

Σε παρέμβασή της η "Ανοιχτή Πόλη" χαιρέτησε την κυβερνητική πρωτοβουλία, εκφράζοντας όμως τον προβληματισμό της καθώς την τροποποίηση της διάταξης εισηγείται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και όχι το καθ' ύλην αρμόδιο υπουργείο Υγείας, πράγμα που "καταδεικνύει την ιδεοληπτική στάση της κυβέρνησης στο θέμα των ναρκωτικών".

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Όλες οι Ειδήσεις