Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Με οργανωμένη μετεγκατάσταση των Ρομά απελευθερώνεται το Νομισματοκοπείο

Λύση μετά από 30 χρόνια στο Χαλάνδρι - Αξιοποιώντας δυο πηγές χρηματοδότησης, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος βάζει θεμέλια στην πολιτική κοινωνικής ένταξης των 257 Ρομά

Με δυο παράλληλες δράσεις, η δημοτική αρχή Χαλανδρίου θέτει τις βάσεις για την ολοκληρωμένη κοινωνική ένταξη των 257 Ρομά, που αντιστοιχούν σε 75 οικογένειες και έμεναν στον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου και του Πατητηριού. Με αυτόν τον τρόπο, ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος απελευθερώνει την έκταση, που για χρόνια ήταν κατειλημμένη από τα πρόχειρα σπίτια των Ρομά και οι ιδιοκτήτες αξίωναν την αποχώρησή τους προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη εναντίον του δήμου. Τα δικαστήρια επιδίκαζαν τσουχτερές αποζημιώσεις υπέρ των ιδιοκτητών, με αποτέλεσμα το ταμείο του δήμου να χάνει υπέρογκα ποσά, για ένα πρόβλημα που για περισσότερα από 30 χρόνια παρέμενε άλυτο.

Με κοινοτική χρηματοδότηση

Συγκεκριμένα, με απόφαση του περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη εκταμιεύονται 850.000 ευρώ από πόρους του ΠΕΠ 2014-2020 (άξονας 9 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου) για το πιλοτικό πρόγραμμα της μετεγκατάστασης σε αυτόνομες κατοικίες των 40 οικογενειών Ρομά, που είχαν καταγραφεί να διαμένουν στον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου και του Πατήματος ΙΙ. Με την απορρόφηση λοιπόν των κοινοτικών πόρων, ο Δήμος Χαλανδρίου θα εξασφαλίσει την επιδότηση ενοικίου για 40 οικογένειες συν την δαπάνη για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας για την κάθε κατοικία. Η κοινοτική χρηματοδότηση πρέπει να απορροφηθεί έως την 30ή Ιουνίου του 2023.

Η επιλογή των οικογενειών γίνεται με εξατομικευμένη προσέγγιση και με βάση τα μέλη του νοικοκυριού ορίζεται η παρεχόμενη δαπάνη. Η δαπάνη ενοικίου θα έχει ανώτατη τιμή τα 5,5 ευρώ ανά τετραγωνικό και για τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας το ποσόν κυμαίνεται από 120 έως 160 ευρώ ανά άτομο. Υποχρέωση των Ρομά αποτελεί ένα από τα άνεργα μέλη της επωφελούμενης οικογένειας να συμμετέχει σε προγράμματα απασχόλησης και τα παιδιά να παρακολουθούν την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο εντάσσεται στη στρατηγική της Ε.Ε. για την ενσωμάτωση του πληθυσμού των Ρομά στην κοινωνία, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι “οι συνθήκες διαβίωσης σε ποσοστό 50% σε λυόμενα, παράγκες, καλύβια και γενικώς σε καταλύματα πρόχειρης κατασκευής, συνωστισμένοι, χωρίς τις βασικές τεχνικές και κοινωνικές υποδομές, αποτελούν εμπόδιο για την αξιοπρεπή διαβίωσή τους και την κοινωνική ένταξή τους”. Όπως επισημαίνεται, “από το 2015, ο δήμος καταβάλλει συστηματικές προσπάθειες για την προσέγγιση με την κοινότητα των Ρομά, την καταγραφή του πληθυσμού, των χαρακτηριστικών και των αναγκών τους, προκειμένου να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την κοινωνική τους ενσωμάτωση”.

Με πόρους του Δήμου Χαλανδρίου

Η δεύτερη δράση βαρύνει αποκλειστικά το ταμείο του Δήμου Χαλανδρίου και καλύπτει τις υπόλοιπες 35 οικογένειες Ρομά που διέμεναν στους καταυλισμούς. Η χρηματοδότηση αναμένεται να ξεπεράσει τις 900.000 ευρώ και η διάρκεια αυτού του προγράμματος θα είναι επίσης τριετής. Με βάση την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου προβλέπεται η επιδότηση ενοικίου από ίδιους πόρους του δήμου, στα πρότυπα του πιλοτικού προγράμματος της μετεγκατάστασης. Επίσης παρέχεται η δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης με εφάπαξ αποζημίωση χωρίς την ένταξη στην επιδότηση ενοικίου, για όσους Ρομά θα μείνουν σε συγγενικά τους πρόσωπα μακριά από το Χαλάνδρι. Η εφάπαξ αποζημίωση υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των μελών, τα προβλεπόμενα τετραγωνικά μέτρα για το σπίτι που θα μείνουν και είναι διάρκειας δυο ετών. Η τιμή μονάδας ανά τετραγωνισμό μέτρο είναι 5,5 ευρώ. Επιπλέον, χορηγείται εφάπαξ το ποσόν των 1.500 ευρώ για γενικά έξοδα.

Μπορεί το κόστος της κοινωνικής ένταξης των Ρομά να φαίνεται υψηλό, αλλά η παρέμβαση του Δήμου Χαλανδρίου αποσκοπεί και στην απελευθέρωση των εκτάσεων του Νομισματοκοπείου από τον καταυλισμό, καθότι οι ιδιοκτήτες είχαν προσφύγει δικαστικά εναντίον του Δήμου Χαλανδρίου αξιώνοντας αφενός αποζημίωση, αφετέρου την εκκένωση της περιοχής. Ήδη για τη δίκη, που ξεκίνησε το 2011 και ολοκληρώθηκε το 2013, ο Δήμος Χαλανδρίου υποχρεώθηκε να καταβάλει στους ιδιοκτήτες των οικοπέδων 237.867 ευρώ. Ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκεται δίκη εναντίον του δήμου με αξίωση αποζημίωσης πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Σ. Ρούσσος: “Δίνουμε οριστική λύση”

«Η σημερινή διοίκηση του Δήμου Χαλανδρίου έχει αποδείξει την αποφασιστικότητά της να δώσει οριστική λύση σε ένα πρόβλημα που η ελληνική Πολιτεία απέτυχε παταγωδώς να αντιμετωπίσει, κρατώντας έτσι σε διαρκή και πολυετή κατάσταση ομηρείας τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων στην περιοχή, τους κατοίκους της περιοχής και βέβαια τους ίδιους τους Ρομά, τους οποίους όλα αυτά τα χρόνια τους αντιμετωπίζει ως ανθρώπους-φαντάσματα, χωρίς οντότητα εκτός του καταυλισμού”, τονίζει ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος.

Επισημαίνοντας ότι “η διαδικασία είναι δύσκολη και επίπονη” και ότι “σε τέτοια πολυπαραγοντικά προβλήματα δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις”, ο Σ. Ρούσσος εξηγεί ότι “χρειαστήκαμε δύο χρόνια για να εντάξουμε το σχέδιο μετεγκατάστασης στο ΠΕΠ Αττικής, όμως τα πρώτα αποτελέσματα από το σχέδιο που έχει ήδη υλοποιήσει ο δήμος με ίδιους πόρους είναι ενθαρρυντικά”. “Ο καταυλισμός στο Πάτημα εκκενώθηκε και κάποιες οικογένειες έχουν αποχωρήσει και από τον καταυλισμό στο Νομισματοκοπείο”, υπογραμμίζει ο δήμαρχος για να καταλήξει: “Είμαστε στο πλευρό των ιδιοκτητών και των κατοίκων της περιοχής που έχουν ταλαιπωρηθεί όλα αυτά τα χρόνια. Είμαστε και στο πλευρό των Ρομά που, όπως κάθε πολίτης αυτής της χώρας, έχουν δικαίωμα στην κοινωνική ένταξη, στη στέγαση, στην περίθαλψη, στην εκπαίδευση και στην απασχόληση”.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πειθαρχία ναι, δημοκρατία θα δούμε

Ακόμη μία φορά η Γερμανία εκμεταλλεύεται μια κρίση για να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο έναντι των εταίρων της. Τώρα όμως οι αντιδράσεις είναι οξύτατες, η πειθαρχία κλονίζεται και η συνοχή της Ε.Ε. δεν φαίνεται τόσο χαλύβδινη. Όλο και λιγότεροι στενοχωριούνται γι’ αυτό.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο