Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Κώστας Γαβράς: Κινητήρια δύναμη για μένα ήταν η αντίδραση στην αδικία

Ο Κώστας Γαβράς πίστευε πάντα σε έναν κινηματογράφο εύληπτο για το “μεγάλο κοινό”, με έμφαση στους χαρακτήρες και στην αφήγηση, στο σενάριο, με καινοτομίες στο μοντάζ, ιδιαίτερα στις πρώτες ταινίες του, καινοτομίες που γρήγορα ενσωματώθηκαν στην κινηματογραφική γλώσσα των "επιγόνων" του στο είδος.

Γεννήθηκε σε ένα χωριό της Πελοποννήσου, τα Λουτρά Ηραίας Αρκαδίας ("τότε τα λέγαμε Καλύβια" επισημαίνει), στις 12 Φεβρουαρίου 1933. Η οικογένειά του μετακόμισε στην Αθήνα μετά τον πόλεμο. Η συμμετοχή του πατέρα του στην εαμική αντίσταση απέκλεισε τον νεαρό Κώστα από το να φοιτήσει σε κάποιο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, καθώς δεν υπήρχε το πιστοποιητικό "κοινωνικών φρονημάτων".

Ο Κώστας Γαβράς έφτασε στο Παρίσι το 1955, μια βροχερή μέρα. Δεν μιλούσε καλά τη γλώσσα, δεν ήταν εύκολο να ενσωματωθεί. Στη γαλλική Ταινιοθήκη, με "αρχιερέα" τότε τον Ανρί Λανγκλουά, θα ανακαλύψει τη μαγεία του κινηματογράφου και θα αποφασίσει να ξεκινήσει σπουδές Σκηνοθεσίας. Και σήμερα είναι αυτός ο πρόεδρος της Cinémathèque Française, με πολλά βραβεία για την κινηματογραφική καριέρα του.

 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στην έντυπη ΑΥΓΗ της Κυριακής

 

 

 

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια