Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σεμινάριο ΕΝΑ: Brexit - Η αποτίμηση ενός ιστορικού γεγονότος

Ποιοι παράγοντες καθόρισαν την πολυετή πορεία προς το Brexit; Τι ρόλο έπαιξαν στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος ο λαϊκισμός και ο εθνικιστικός συντηρητισμός; Στα παραπάνω ερωτήματα θα επιχειρήσει να απαντήσει η Δρ. Μαρίνα Πρεντουλή

Στις 31 Ιανουαρίου 2020 ολοκληρώθηκε και τυπικά η διαδικασία του Brexit έπειτα από τριάμισι χρόνια, με τη Βρετανία να αποχωρεί και επίσημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την πορεία προς την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ σημάδεψαν τόσο η αλλαγή ηγεσίας των Συντηρητικών, που σηματοδότησε τον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας του κόμματος και τη μετάβαση από τον «νεοφιλελεύθερο συντηρητισμό» στον «ελευθεριακό εθνικισμό», όσο και η πρόσφατη εκλογική ήττα του Εργατικού Κόμματος, που δεν φάνηκε ικανό να ανταποκριθεί με ξεκάθαρο τρόπο στις σύνθετες προκλήσεις που έθετε που έθετε το δίλημμα «παραμονή ή αποχώρηση».

Ποιοι παράγοντες καθόρισαν την πολυετή πορεία προς το Brexit; Τι ρόλο έπαιξαν στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος ο λαϊκισμός και ο εθνικιστικός συντηρητισμός; Πώς διαγράφεται το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στο πολιτικό σκηνικό της Βρετανίας στη μετά το Brexit εποχή; Ποια αναμένεται να είναι η αντιπολιτευτική στρατηγική των Εργατικών στη νέα συνθήκη;

Στα παραπάνω ερωτήματα θα επιχειρήσει να απαντήσει η Δρ. Μαρίνα Πρεντουλή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ανατολικής Αγγλίας, στο σεμινάριο που διοργανώνει το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020 στις 18:00 στην έδρα του (Ζαλοκώστα 8, Αθήνα – 2ος όροφος). Το σεμινάριο θα είναι ανοικτό στο κοινό.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Εθελοντική γενναιοδωρία και κοινωνική λεηλασία

Η ιδέα να δώσουν οι βουλευτές το 50% του μισθού τους για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι μια σωστή ιδέα. Είναι επίσης μια ιδέα «εμπορική», που θα πουλήσει πολύ. Αυτό το ήξερε, φυσικά, ο Κ. Μητσοτάκης όταν την κατέθεσε. Αλλά ο πρωθυπουργός δεν είχε την πολιτική βούληση να την επιβάλει.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις