Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.
18/02/17

Η "βαριοπούλα" της Ν.Δ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένα από τα πολιτικά πρόσωπα για τον οποίο το μεγαλύτερο βάρος πέφτει σε αυτό το τελευταίο. Έναν χρόνο μετά την ανάδειξή του στην αρχηγία της Ν.Δ., τόσο στις ομιλίες του όσο και στις δημόσιες εμφανίσεις του, δεν έχει σημασία τι λέει, αλλά κυρίως τι δεν λέει και σε τι δεν απαντά.

17/02/17
16/02/17

Λευκό χαρτί στους δανειστές;

Επί τρεις ημέρες Κυρ. Μητσοτάκης και κορυφαία στελέχη ζητούν να μην κλείσει η αξιολόγηση, να γίνουν εκλογές, και επιτίθενται μάλιστα στους Ευρωπαίους αξιωματούχους που τολμούν να κάνουν θετικά σχόλια για την κυβέρνηση. Προχθές το αντιμετώπισε ο Β. Ντομπρόβσκις στην Ευρωβουλή, ενώ χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης συνάντησε τον Π. Μοσκοβισί, που δημοσίως στέκεται στο πλευρό της χώρας, για να του πει διά ζώσης ότι για όλα φταίει η... ελληνική κυβέρνηση.

15/02/17
14/02/17

Οι "αμόρφωτοι" του έρωτα

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 οι φεμινίστριες έλεγαν με περισσή πίκρα ότι στην Ελλάδα η έκτρωση έπαιζε τον ρόλο της αντισύλληψης. Τότε η έκτρωση ήταν παράνομη, οι γυναικολόγοι δεν έγραφαν αντισυλληπτικά, τα προφυλακτικά ήταν συνδεμένα στο μυαλό της νεολαίας με τον αγοραίο έρωτα -δεν υπήρχε ακόμη AIDS- και τα σχολεία ήταν χωρισμένα σε Αρρένων και Θηλέων, βεβαίως χωρίς μάθημα σεξουαλικής αγωγής.

12/02/17
11/02/17

Σημείο καμπής

Αν η ελληνική κρίση ήταν ένα παγόβουνο, η οικονομική της πλευρά ήταν απλά η κορυφή του. Το μεγαλύτερο τμήμα του παγόβουνου ήταν η πολιτική κρίση. Το παρωχημένο παραγωγικό μοντέλο και οι μεγάλες παθογένειες του πολιτικού και οικονομικού συστήματος δημιούργησαν τις απαραίτητες συνθήκες για το ξέσπασμα της κρίσης. Δύο κόμματα που λυμαίνονταν, χέρι - χέρι με τη διαπλοκή, την εξουσία και τα οφέλη της έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα, βυθίζοντας στην κρίση την οικονομία, άλλοτε κάτω από τη μύτη των Ευρωπαίων, άλλοτε με την ανοχή τους και άλλοτε σε αγαστή συνεργασία με ευρωπαϊκούς επιχειρηματικούς κολοσσούς.

10/02/17
09/02/17

Η διπλή απειλή Σόιμπλε - ΔΝΤ

Το 2010 η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα - Μνημόνιο συνοδεύτηκε από ευρεία συζήτηση, κατά την οποία πολλοί επισήμαναν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διά της εισόδου του στην Ελλάδα, εισβάλλει και στα πολιτικά τεκταινόμενα της Ευρωζώνης, γεγονός που ενισχύει την εξάρτησή της από τρίτους παράγοντες και δυσχεραίνει τις διεργασίες ενοποίησης. Η τότε εκτίμηση στην πορεία επαληθεύτηκε μάλλον με πανηγυρικό τρόπο.

08/02/17
07/02/17

Διαφορετικές ταχύτητες

Αυτό που πρότειναν την περασμένη εβδομάδα από τη Μάλτα η καγκελάριος Μέρκελ, ο πρόεδρος Ολάντ και οι τρεις χώρες της Μπενελούξ, να συζητηθεί, δηλαδή, στη σύνοδο της Ρώμης η προοπτική μιας Ε.Ε. με “διαφορετικές ταχύτητες” μοιάζει με την παλιά πρόταση Λάμερς - Σόιμπλε και εμπεριέχει όλους τους κινδύνους για τους οποίους είχε απορριφθεί 25 χρόνια νωρίτερα. Πλην όμως, οι συνθήκες σήμερα είναι πολύ διαφορετικές, η Ε.Ε. πολύ μεγαλύτερη, πολύ πιο δυσκίνητη και κυρίως βαθύτατα διχασμένη.

05/02/17
04/02/17

Επικίνδυνος δρόμος

Δίπλα στους “ακτιβιστές” της Ακροδεξιάς που έδρασαν τις προηγούμενες δεκαετίες αρκετά νέα γαλάζια στελέχη έγιναν διαπρύσιοι κήρυκες της πολιτικής κατά των προσφύγων. Όπως ο γαλάζιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου που καλούσε τους πολίτες σε παράνομες πράξεις κατά των προσφύγων, ο δήμαρχος Άργους που είπε χθες ότι οι πρόσφυγες της Συρίας έρχονται για να “μουσουλμανοποιήσουν την Ευρώπη”, αλλά και τα τοπικά στελέχη της Ν.Δ. στη Χίο που διαδήλωναν μαζί με τη Χρυσή Αυγή και πολλά άλλα.

03/02/17
02/02/17

Τέλος στο πάρτι της διαπλοκής

Διοικήσεις τραπεζών, διορισμένες στην πλειονότητά τους από τα δύο μεγάλα κόμματα, χορηγούσαν δάνεια σε αυτούς που τους επέλεξαν κατά παράβαση των κανόνων και τα κόμματα στη συνέχεια διοχέτευαν τα χρήματα αυτά σε όλο το πλέγμα του κομματικού και επικοινωνιακού μηχανισμού που διέθεταν προκειμένου να συντηρηθούν στην εξουσία. Ταυτόχρονα μεγάλοι μιντιακοί όμιλοι αντλούσαν με τον "αέρα" τους όσα χρήματα χρειάζονταν για να καλύπτουν τα έξοδά τους -και όχι μόνο.

01/02/17
31/01/17

Να μπει ένα τέλος στην τραγωδία

Με δεδομένη την περσινή συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, τα νησιά του Αιγαίου εγκλωβίστηκαν σε έναν ρόλο άνισο των δυνάμεων και των δυνατοτήτων τους και υποχρεώθηκαν να δοκιμάσουν τις αντοχές που διέθεταν. Όσα και αν ήταν τα ντόπια αποθέματα αλληλεγγύης, ήταν ανθρωπίνως αδύνατον να αντεπεξέλθουν και να καλύψουν τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων που υποχρεώνονται να ζουν κάτω από τα όρια της αξιοπρέπειας.

29/01/17
28/01/17

Η Δημοκρατία και η Δικαιοσύνη

Προς το παρόν η Άγκυρα κλιμακώνει την αντίδρασή της μόνο σε επίπεδο ρητορικής και γι’ αυτό πολύ σωστά η κυβέρνηση κρατά αποστάσεις από το ύφος και την ένταση της Άγκυρας.

26/01/17

Στα χρόνια της "μετα-αλήθειας"

Ωστόσο, στο “1984” το ανατρεπτικό για το μακρινό 1948, οπότε και γράφτηκε, δεν ήταν μόνο ο “Μεγάλος Αδελφός” και η συστηματική παρακολούθηση των πολιτών, αλλά και η “Νέα Ομιλία”, η εκ νέου ερμηνεία των λέξεων, ώστε η πραγματική σημασία τους να παραποιείται ανάλογα με τα συμφέροντα των ισχυρών “ερμηνευτών”. Κι αυτός είναι ίσως ο λόγος που οι νεότεροι αναζητούν να διαβάσουν το βιβλίο, μήπως και καταλάβουν πώς φτάσαμε στην εποχή της “μετα-αλήθειας”, των “μετα-δεδομένων” ή των “εναλλακτικών δεδομένων”, όπως χαριτωμένα το διατύπωσε η σύμβουλος του νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Κέλιαν Κόνγουεϊ.


Ραδιόφωνο