Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.
28/04/17

Φίδια και γάιδαροι στα Ηλύσια Πεδία

Προφανώς, το να σε τσιμπήσει φίδι -ειδικά αν φέρει το δηλητήριο του φασισμού- είναι χειρότερο. Ωστόσο, και η κλωτσιά του γάιδαρου μπορεί να σου δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα. Σε αυτό το πλαίσιο, σε Γαλλία και Ελλάδα, ασκούνται αφόρητες πιέσεις προς την Αριστερά ώστε να πάρει θέση υπέρ του νεοφιλελεύθερου υποψηφίου ως αντίβαρο στη φασιστική απειλή...

27/04/17

Στη χώρα της Γαλλικής Επανάστασης

Πολλοί Γάλλοι αριστεροί ψήφισαν Μακρόν μόνο και μόνο για να αποφύγουν την άνοδο της Λεπέν, με την αίσθηση ότι θυσιάζουν τις ιδέες τους στον βωμό της λιγότερο κακής επιλογής, με όλη τη θλίψη του ανθρώπου που νιώθει ότι δεν εισακούεται. Πολλοί από μας θέλαμε να ψηφίσουμε Μελανσόν για την κοινωνική του πολιτική, την πίστη του σε κάποια κομμουνιστικά ιδεώδη, την κριτική στάση του στην Ευρώπη του κεφαλαίου, αλλά οι υποστηρικτικές του θέσεις απέναντι στον Πούτιν και τον Μπασάρ Αλ Άσαντ μάς απέτρεψαν.

26/04/17

Οι πρωτοβουλίες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας

Μια πρόχειρη ματιά στην ιστορία των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα μετά τη λήξη του Β' Παγκόσμιου Πόλεμου και τον τερματισμό του Εμφυλίου δείχνει πως η πιο πυκνή περίοδος ήταν αυτή της επταετίας 1960-1967. Τη συγκεκριμένη επταετία οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα έφτασαν τα 432 εκατομμύρια δολάρια...

25/04/17

Aux armes, citoyens! 1

Στις 7 Μαΐου οι Γάλλοι θα αναδείξουν τον νέο τους Πρόεδρο στον 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών. Θα αναδείξουν όμως μόνο αυτόν. Οι βουλευτές της νέας Εθνοσυνέλευσης θα αναδειχθούν στις εκλογές της 11ης και 18ης Ιουνίου. Αυτοί είναι που θα εγκρίνουν (ή δεν θα εγκρίνουν) την κυβέρνηση που θα διορίσει ο νέος Πρόεδρος και θα ψηφίζουν (ή δεν θα ψηφίζουν) τους νόμους που θα προωθεί. Εδώ εντοπίζεται η ριζική ανακατάταξη που φέρνει το αποτέλεσμα της Κυριακής.

23/04/17

Εγκληματικές συγχύσεις του Απριλίου

Φονικό στα Ηλύσια Πεδία, 20ή Απριλίου 2017, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις γαλλικές εκλογές. Σαν αρπακτικό, η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε αμέσως την ευθύνη. Τρεις από τους τέσσερις επικρατέστερους υποψήφιους ακύρωσαν την τελευταία τους συγκέντρωση. Μετατόπισαν τον πολιτικό τους ανταγωνισμό στα μέτρα ασφαλείας...

22/04/17

Νοσηλευτική σε τάξη

Στα 30 χρόνια της νεότερης ιστορίας της Νοσηλευτικής στη χώρα μας, η ανάπτυξή της κάλυψε όλον τον κενό χώρο που υπήρχε τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην άσκησή της. Όλο αυτό όμως έγινε άναρχα, με κριτήρια κυρίως μικροπολιτικά, χωρίς σχεδιασμό που να λαμβάνει υπόψη τις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών και τις επιστημονικές εξελίξεις.

21/04/17

«Ομολόγησε» ότι είναι αριστερός...

Γυρίσαμε σπίτι μας απογοητευμένοι. Οι γονείς, που είχαν φύγει πρωί - πρωί για δουλειά, είχαν ήδη γυρίσει πίσω εν μέσω τεθωρακισμένων, γεμάτοι αγωνία για τα παιδιά τους... Άνοιξα το παλιό ραδιόφωνο ΤΕΣΛΑ που είχαμε στο σπίτι και εκείνη τη στιγμή από όλους τους κρατικούς σταθμούς μεταδιδόταν η πρώτη ανακοίνωση των πραξικοπηματιών...

20/04/17

Ευρωπαϊκό καθήκον αντίστασης

Η Ελλάδα χρησιμοποιείται στην Ευρώπη σαν πρωτοπόρο πείραμα για να επεκταθεί παντού η κατάργηση των λαϊκών κατακτήσεων που θεσμοθετήθηκαν μετά την ήττα του φασισμού στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην τιμωρητική πολιτική του Σόιμπλε εναντίον της Ελλάδας και στους εκβιασμούς εναντίον της χώρας συνεργάστηκε η πλειονότητα των νεοφιλελεύθερων κομμάτων της Δεξιάς και της Σοσιαλδημοκρατίας.

19/04/17

Είναι άνθρωποι οι μη-πολίτες;

Η Hannah Arendt (1973), εξετάζοντας την περίοδο 1914-45, διατύπωσε τη σπουδαία ιδέα ότι η πραγματική αλήθεια του έθνους-κράτους είναι να δίνει ορισμένα δικαιώματα στους πολίτες του - και όχι στους ανθρώπους ή τα ανθρώπινα όντα γενικώς, ανεξάρτητα από τον τόπο γεννήσεως ή/και την καταγωγή τους.

17/04/17

Με τη βεβαιότητα της Ανάστασης

Κατάλοιπα του παρελθόντος θεμελιώνουν τον κοινό εορτασμό της άνοιξης από τις μονοθεϊστικές θρησκείες αντικαθιστώντας την ανθρωποθυσία του Ισαάκ με τον αποδιοπομπαίο τράγο που γίνεται θεληματικά σαν Ιφιγένεια αμνός ο αίρων τας αμαρτίας του κόσμου, αρνάκι στη σούβλα και κόκκινο αυγό στα μοσχοβολιστά περβόλια που στήνουμε τα γιορτινά συμπόσια.

14/04/17

Δημοσιονομική προσαρμογή και κοινωνική απορρύθμιση

Ήδη με την κρίση του 2008, που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και με ευθύνη των εκεί ελεγκτικών μηχανισμών και κέντρων αξιολόγησης, το διεθνές χρηματοπιστωτικό κατεστημένο έχασε σημαντικά κέρδη. Με τα δικά του κριτήρια και προτεραιότητες, κάποιος «έπρεπε να πληρώσει τον λογαριασμό», εκτός απ' αυτό.

13/04/17

Ο Τραμπ και το έγκλημα στη Συρία

Προσωπικά, ουδεμία συμπάθεια τρέφω για το καθεστώς Άσαντ, το οποίο έχω κατηγορήσει και για την κλιμάκωση του εμφύλιου πολέμου στη Συρία. Ωστόσο η επιβολή της διεθνούς νομιμότητας δεν μπορεί να αφεθεί σε αυτόκλητους παγκόσμιους χωροφύλακες.

12/04/17

Περί νομιμοποίησης

Ας εξετάσουμε, ωστόσο, το ενδεχόμενο -που είναι άλλωστε και το πιο πιθανό- ότι το άρθρο συντάχτηκε πριν από την ανακοίνωση της συμφωνίας. Τι λέει λοιπόν ο κ. Βενιζέλος; Ότι οι ελπίδες της κυβέρνησης να παραμείνει έως τον Σεπτέμβριο του 2019 είναι «φρούδες». Γιατί;

11/04/17

Δασικοί χάρτες και αγροτική πολιτική

Τι μας έχουν δείξει μέχρι σήμερα οι αναρτημένοι χάρτες; Ότι μια έκταση της τάξης του 3% επί του συνόλου του χάρτη παλιότερα ήταν δάσος και σήμερα έχει άλλη μορφή, κυρίως αγροτική. Η πληροφορία αυτή είναι σαφής από τις αναρτήσεις των χαρτών της περιφέρειας, κάτι που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε.

09/04/17

Οι αφίξεις και "ο τουρισμός των άλλων"

Η δυναμική αύξηση των αφίξεων τα τελευταία χρόνια, στον βαθμό που η ζήτηση εκλαμβάνεται ως δεδομένη, ενδέχεται να προκαλεί εφησυχασμό αδρανοποιώντας τα αναπτυξιακά ανακλαστικά. Να οδηγεί δηλαδή στην αναπαραγωγή πολιτικών μονομερούς προσέγγισης, με αποτέλεσμα να διατηρούνται ακόμα ανενεργές πολιτικές με στόχο την ουσιαστική αναβάθμιση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του.

08/04/17

Διαγωγή κοσμία, κοινωνική συνοχή και αποικιοκρατία

Αυτή η πειθαρχία εξασφαλίζει την κοινωνική συνοχή. Το ζούμε όσοι είμαστε στην εκπαίδευση. Μας το άφησαν ως παρακαταθήκη όσοι δάσκαλοι ανά τους αιώνες μπήκαν στον κόπο να ακούσουν τους μαθητές τους πολύ πριν το σύγχρονο πλαίσιο της Αριστεράς, της Δεξιάς, του Κέντρου.

07/04/17

Το παραλήρημα του Ερντογάν

Η συριακή στάση όσον αφορά τους Κούρδους φαίνεται πως έχει την απόλυτη στήριξη της Ρωσίας. Τα κακά νέα για την Τουρκία άρχισαν από τις 15/2/2017, με την πανκουρδική διάσκεψη στη Μόσχα. Συνεχίστηκαν στις 3/3/2017, όταν ήταν εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας αυτός που ανακοίνωσε την αντικατάσταση των Κούρδων μαχητών με τις συριακές μονάδες...

06/04/17

Κάν' το όπως οι Μιλανέζοι

Επειδή όμως δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου. Επειδή κι άλλοι αντιμετώπισαν τα ίδια διλήμματα, ας δούμε τι έκανε το κοσμοπολίτικο Μιλάνο. Στο Μιλάνο υπάρχει το πασίγνωστο γήπεδο ποδοσφαίρου Σαν Σίρο, ονομασία που πήρε από την περιοχή όπου είναι χτισμένο. Ονομάζεται και στάδιο Τζουζέπε Μεάτσα από το όνομα του διάσημου Ιταλού ποδοσφαιριστή.

05/04/17

Στρατιωτικές δαπάνες

Η UNICEF δηλώνει φέτος ότι πέντε στα έξι παιδιά κάτω των δύο ετών σε αναπτυσσόμενες χώρες δεν σιτίζονται κανονικά, κινδυνεύοντας από μη αναστρέψιμη διανοητική και σωματική βλάβη. Στην πρωτεύουσα του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, 16 εκατομμύρια παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, αριθμός που έχει σχεδόν διπλασιαστεί απ' όταν ξεκίνησε η ύφεση, το 2007.

04/04/17

H υποδοχή των προσφύγων στη χώρα

Την εκδήλωση προκάλεσε ο δήμαρχος με τους τοπικούς βουλευτές για να προτείνει τη λύση χρησιμοποίησης του στρατοπέδου του Καραβόμυλου για δημιουργία κέντρου φιλοξενίας, αντί του μοντέλου των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων στην περιοχή του, και κατέληξε με την πρόταση να διεξαχθεί δημοψήφισμα.


Ραδιόφωνο