Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.
28/04/17

Δήθεν

Η παπάρα πάντως -σύμφωνα με έναν ορισμό που έδωσα κάποτε από τις στήλες της “Αυγής”-3 ενδημούσε στους κόλπους των σεσημασμένων ως κουλτουριάρηδων, ενώ επίσης κυριαρχούσε ένα πνεύμα αναχωρητισμού από την πολιτική. Και τούτο σήμαινε ότι ο «διανοητής» αυτής της κατηγορίας κατανάλωνε Αϊζενστάιν ή Μαγιακόφσκι όπως καταναλώνει κάποιος ένα κοκτέιλ «μπλάντι μέρι», δηλαδή άνευ επιπτώσεων στο πολιτικό περιβάλλον...

27/04/17

Ελεύθερο πιόνι χωρίς γήινα δεσμά

Γεννημένος το 1924 στο Ληξούρι και μεγαλωμένος στην Κυψέλη, δραστηριοποιείται από μικρός στο σκάκι, αρχικά με την ομάδα του Χολαργού (όπου η διαδρομή με το σαραβαλιασμένο του ποδήλατο παρέπεμπε σε Οδύσσεια) και μετέχει σε ποικίλες εκδηλώσεις.

22/04/17

40 χρόνια, σαν τα φτερά*

Στην Ελλάδα του 1973, όταν η δικτατορία προωθούσε μια φάση “φιλελευθεροποίησης” που διακόπηκε από το Πολυτεχνείο, ελάχιστες ριζοσπαστικές εκδόσεις είχαν την απήχηση του βιβλίου του Πιέρ Σαμουέλ «Οικολογία, χαλάρωση ή δαιμονικός κύκλος».

21/04/17

"Αν το κλίμα ήταν τράπεζα"

Την εποχή που δίνονται πόροι για την προστασία του περιβάλλοντος, εκδίδονται οδηγίες και πραγματοποιούνται ημερίδες για τη ζημία που ο άνθρωπος προκαλεί στο περιβάλλον, επί του συγκεκριμένου θέματος η Ένωση σιωπούσε.

14/04/17

Πολυλειτουργική ύπαιθρος

Η ιδέα μιας πλουραλιστικής υπαίθρου «αναποφλοίωτης» από τουριστικά, γνωσιολογικά, ψυχαγωγικά, μεταποιητικά και καλλιτεχνικά χαρακτηριστικά, σε αντίθεση με τον παραδοσιακό (αριστερό και δεξιό) φαταλισμό, είχε μεγάλη ιδεολογική διαδρομή. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν παλιά δημοσιεύματα του ΕΘΙΑΓΕ σχετικά με τη βιωσιμότητα της ορεινής υπαίθρου...

13/04/17

Λένιν, η τρέλα και η σωφροσύνη της επανάστασης

Στο βιβλίο «Λένιν. Η διάνοια της επανάστασης» ο Χρήστος Κεφαλής επιχειρεί να αναδείξει τα κύρια γνωρίσματα του μαρξιστή θεωρητικού και επαναστάτη, ακολουθώντας τα διάφορα στάδια της πορείας του και συζητώντας τις πιο θεμελιώδεις συνεισφορές του που έχουν διαρκή σημασία για το κομμουνιστικό κίνημα. Αναδεικνύει πώς η εξέλιξη της σκέψης του παρουσιάζει την ενότητα της θεωρίας με την πράξη, σε μια διαδικασία διαρκούς διεύρυνσης και αλληλοτροφοδότησης.

08/04/17

Η μορφή είναι ουσία

Για το ζήτημα των αστικών επιφανειών μιλάει σε ανύποπτο χρόνο (1911) ο Χέρμαν Μουτέζιους, του Γερμανικού Καλλιτεχνικού Συνδέσμου: «Η μορφή είναι ανώτερη πνευματική ανάγκη στον ίδιο βαθμό που και η σωματική καθαριότητα είναι ανώτερη σωματική ανάγκη.

07/04/17

Θέλουμε την Ένωση; Ιδού η απορία

Η εκλογή Τραμπ ήταν ένα σημάδι των Αμερικανών πολιτών στην οριοθέτηση του χώρου τους, μια επιλογή εσωστρέφειας της κοινωνίας. Αντίστοιχα και το δημοψήφισμα για το Brexit, καθώς και η άνοδος της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη είναι γεγονότα που δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης της νέας εσωστρεφούς πολιτικής περιόδου.

30/03/17

Κατάρτιση νέων στο εξαγωγικό εμπόριο

Οι εξαγωγές σε χώρες όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Κύπρος, η Τουρκία, η Βουλγαρία, οι ΗΠΑ και το Ην. Βασίλειο πλησιάζουν σε αξία τα δώδεκα δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές εξαγωγές σε όλο τον κόσμο ξεπερνούν τα 25 δισ. ευρώ. Ασφαλώς το ισοζύγιο εξαγωγών - εισαγωγών παραμένει ελλειμματικό, αλλά οι προοπτικές είναι ενθαρρυντικές...

24/03/17
23/03/17

"Η ελευθερία της μηδενικής ανοχής"

Το 1961 επίκουρος καθηγητής Ψυχολογίας στο Yale πραγματοποίησε ένα πείραμα για να μελετήσει την υπακοή στην εξουσία. Ο λόγος γίνεται για το διαβόητο πείραμα του Μίλγκραμ. Πολίτες κλήθηκαν να πατήσουν ένα κουμπί που θα έκανε ηλεκτροσοκ σε κάποιον συμπολίτη τους εφόσον ο τελευταίος έδινε λάθος απάντηση σε ένα τεστ μνήμης...

18/03/17

Του κλώτσου και του μπάτσου

Τελικά ο ενδογηπεδικός ευπρεπισμός δεν ήλθε - πράγμα που διαπίστωσα ο ίδιος σε ένα ματς Ολυμπιακού - Ηρακλή, όταν από άγνωστη αφορμή δεκακισχίλιοι τουλάχιστον οπαδοί του «θρύλου» άρχισαν να φωνασκούν «..αμιέται - ο ΠΑΟ - κι η Λεωφόρος»...

16/03/17

Η νεοφιλελεύθερη εποχή στο σκάκι

Η ιστορία πλέκεται γύρω από την ερωτική σχέση του Αννίβα, ενσάρκωσης του ίδιου του συγγραφέα, και της Ελίζας. Αυτή η σχέση αντιστοιχίζεται έξοχα -κι εδώ μπαίνει στη μέση το σκάκι- στις κινήσεις της παρτίδας Άντερσεν - Κιζερίτσκι, της φημισμένης «Αθάνατης Παρτίδας», παιγμένης στο Λονδίνο το 1851.

11/03/17

Αγριότοπος Μαλέας

Σήμερα, παράλληλα σε αυτά που διαδραματίζονται με αποτέλεσμα την καθήλωση του ΑΕΠ, της ανεργίας, της υπογεννητικότητας, της εξωστρεφούς μετανάστευσης, ο λόγος για πιο ντελικάτα ζητήματα όπως είναι η αισθητική του χώρου, η προστασία του τοπίου ή ο ποιοτικός τουρισμός, φαίνεται να είναι περιττός και ελιτίστικος.

10/03/17
04/03/17

Βραδύτητας εγκώμιον

Στη δεκαετία του 1980 οι Πράσινοι της Γερμανίας βρίσκονταν σε διαρκή αντιπαράθεση με τον ακροδεξιό Στράους και την κομπανία του - αξιώνοντας ένα απόλυτο όριο ταχύτητας στα 100 χιλιόμετρα, ενώ οι δεύτεροι ζητούσαν «ελεύθερους δρόμους για ελεύθερους πολίτες». Το 1987 ξεκινούσε η διεθνής πράσινη καμπάνια για τις «Πόλεις χωρίς αυτοκίνητα», ενώ στη συνέχεια επακολούθησε η θέσμιση της 20ής Σεπτεμβρίου για τη διαμόρφωση μιας άλλης κυκλοφοριακής συνείδησης και πρακτικής.

02/03/17
24/02/17
18/02/17

Η "αξιολόγηση" της ελιάς

Στη Μεσσηνία μεταξύ 20 και 22 Μαρτίου θα διεξαχθεί ο 2ος Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου, με τους διοργανωτές να ελπίζουν στην υπέρβαση της περυσινής επίδοσης των 256 συμμετοχών από 10 χώρες. Προφανώς η... Χημεία είναι ένας μεγάλος αξιολογητής ποιοτήτων, όμως εκτός από αυτήν θα επιστρατευθεί και η πείρα 20 κριτών διεθνούς αποδοχής. Τα κριτήρια της συγκεκριμένης 20άδας προβλέπεται να είναι αρκετά σύνθετα - με τη γευσιγνωσία οπωσδήποτε να παίζει σημαντικό ρόλο.

16/02/17

Προπάππους εναντίον δισέγγονου

Οι αναμετρήσεις ανάμεσα στον προπάππου και τον δισέγγονο καταλήγουν ενίοτε σε καυγά. Η δεξαμενή γνώσεων του Αλεξάντρ εμφανίζει ρωγμές. Ξεχνάει κάτι σημαντικό, κάνει αδικαιολόγητα λάθη, παραβλέπει απλούς συνδυασμούς. Θυμώνει με τον εαυτό του, όχι με τον αντίπαλο. Εκείνον τον καμαρώνει, αν και τον εκνευρίζει κάπου - κάπου η λάμψη θριάμβου στο βλέμμα του μικρού...


Ραδιόφωνο