Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

21η Απριλίου: Μισό αιώνα μετά

Ένα χθες που φαντάζει όχι απλά οριστικά τελειωμένο και αποενοχοποιημένο αλλά, στα χρόνια της πολύπλευρης κρίσης που βιώνουμε, προβάλλει σε τμήματα του πληθυσμού και με μια εξιδανικευτική μορφή...

Η ελληνική μεταπολίτευση στον ισπανικό Τύπο

Τα σημαντικότερα γεγονότα υπήρξαν η νομιμοποίηση του ΚΚΕ τον Σεπτέμβριο του 1974, οι εκλογές του Νοεμβρίου, το δημοψήφισμα για τη μορφή του πολιτεύματος τον επόμενο Δεκέμβριο και η έγκριση του νέου συνταγματικού κειμένου τον Ιούνιο του 1975.

Η παράδοση και το πνεύμα της εποχής

Για να καταλάβουμε καλά αυτή τη συγχρονία παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος, πρέπει να σκεφτούμε ότι η παράδοση είναι όπως ένα δέντρο: οι ρίζες βρίσκονται βαθιά στο μακρινό και προ-ιστορικό παρελθόν, ο κορμός είναι ολόκληρη η ιστορία αυτού του παρελθόντος, τα κλαδιά, τα τελευταία κλαδιά είμαστε εμείς, και μπορούμε να ανθίσουμε...

Καβαφικοί απόηχοι, σημερινά προτάγματα

Τι απέμεινε από εκείνη τη λαμπρή προγονική γενιά στον σύγχρονο «Ρωμιό»; Το Μέμνησο είναι μια προστακτική εις εαυτόν ή προς εμάς όλους του Νεοέλληνες και συγχρόνως είναι μια πληγή, μια υπόδειξη του σημείου που η μνήμη στάζει αίμα. Κι εκεί ο «Ρωμιός» πρέπει να θυμηθεί ποιος είναι, τι είναι και τι Θεό πιστεύει, αν πιστεύει, δηλαδή. Μέμνησο, σαν επιτάφια υπόμνηση...

Μια εθιμοτυπική επίσκεψη στο Σπουδαστικό Τμήμα της Ασφάλειας

Θυμόμουν στο σχολείο, στο Χαλάνδρι, τον δάσκαλό μου, τον πατέρα του Γιάννη Καλιόρη, να μας λέει ότι η γενιά του είχε κάνει τα περισσότερα διαβάσματά της στα χρόνια της Κατοχής, και δεν πίστευα ότι μπορεί τα πράγματα να κάνουν τον κύκλο τους και να έρχονται πάλι εποχές στις οποίες θα είμασταν σχεδόν ταγμένοι να κάνουμε περίπου το ίδιο με τους μεγαλύτερους!

Οι κληρονόμοι του Καβάφη

Προσυπογράφω λοιπόν και τη θέση του Θεοδωρόπουλου: «Το υλικό σώμα του αρχείου ανήκει στη Στέγη. Τα πνευματικά του δικαιώματα, όμως, ανήκουν στους μελετητές, και κατ’ επέκταση στους αναγνώστες. Είναι η διαφορά ανάμεσα στα μάρμαρα των ερειπίων και στα πνευματικά τους δικαιώματα.»

Αδαμάντιου Κοραή, Διάλογος περί του εν Ιεροσολύμοις αγίου φωτός

Οι ερωταποκρίσεις, στις οποίες κλιμακωτά στοιχειοθετούνται ιστορικά και λογικά επιχειρήματα, δίνουν μια ιδέα για το ανερχόμενο τότε θετικό πνεύμα («νέα μέθοδος»), και κυρίως για τον ανατρεπτικό Κοραή, την ευστοχία και τη μεθοδική θεμελίωση του λόγου του αλλά και το μένος της αντίδρασης που ξεσήκωσε -με παρέμβαση του Πατριαρχείου ακυρώθηκε το μνημόσυνο της 7ης Ιουλίου 1833 στην Πόλη, στο ναό της χιώτικης κοινότητας Αγίου Ιωάννη, μετά το θάνατό του (6 Απριλίου).

Προς μια ιστορία για τη σύγχρονη ελληνική τέχνη: Από το θεσμικό, στο αντιθεσμικό και το εξωθεσμικό, Μέρος Β'

Ελλείψει άλλων θεσμών όπως ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης, στοχευμένης πολιτισμικής πολιτικής ή ενός ερευνητικού κέντρου, ο λόγος σχετικά με την σύγχρονη ελληνική παραγωγή καθορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την αγορά, από τις γκαλερί, από ιδιωτικούς φορείς και διαχύθηκε στα μεσαία στρώματα και την ανερχόμενη νέα αστική τάξη από θεσμούς όπως το ΔΕΣΤΕ και η Art Athina.

Σπουδή στο θέμα της Ελευθερίας

Ανάμεσα στα βιβλία της, ξεχώρισα ένα μικρό -τέλειο, όμως, σε συνοχή και αρτιότητα- δοκίμιο με τον τίτλο Σπουδή πάνω στο θέμα της ελευθερίας, που γράφει η Έλλη Παππά για να δείξει ότι η ελευθερία είναι όρος θεμελιώδης, χωρίς τον οποίο δεν μπορεί να υπάρξει αλήθεια ούτε δικαιοσύνη.

Σταδίου και Talbot γωνία

8 Φεβρ. Της Ιφιγένειας που ανεβαίνει συνεχώς προς το άπειρο Τάκης Σινόπουλος   Δρόμο δρόμο διάβαινα του Οδυσσέα την πόλη ότι «είδεν άστεα και νόον έγνω» το...

Ένας αναπόδοτος παράδεισος

Η ποίηση της Αντιγόνης Κατσαδήμα γράφεται σε μία περίοδο κρίσιμων κοινωνικών και πολιτικών τεκταινομένων και ανθρωπολογικών μεταβολών. Επειδή μάλιστα η δημιουργός ανήκει στη νέα γενιά καλλιτεχνών, η οποία επηρεάζεται δραματικότερα από τα προηγούμενα, οι συνθέσεις της συναριθμούνται στα μεταβατικά ίσως και μεταιχμιακά γεγονότα.

Γιεβγκένι Γιεφτουσένκο: Ανάμεσα στην εξουσία και το λαό

Ο Γιεβγκένι Γιεφτουσένκο γεννήθηκε στη Σιβηρία, σχεδόν 85 χρόνια πριν, στις 17 Ιουλίου του 1932, «ανάμεσα στα τζάκετ των κατάδικων και τις στρατιωτικές στολές παραλλαγής», όπως έγραφε ο ίδιος. Το πρώτο του ποίημα δημοσιεύθηκε όταν ήταν 16 χρονών, στην εφημερίδα Σοβιέτσκι σπορτ (Σοβιετικός αθλητισμός)...

Δρυός θροούσης...

Ο Γιώργος Κουρουπός πήγε αρκετές φορές στο σημείο και άκουσε τους ήχους που παράγει η δρυς, πριν αρχίσει να συνθέτει το έργο, ενώ συμπληρωματική έμπνευση άντλησε από τις πολλές μολύβδινες πινακίδες, με ερωτήσεις των πιστών οι οποίες βρέθηκαν στην περιοχή, και όλα αυτά με την επιστημονική συμβολή και καθοδήγηση του διευθυντή του μουσείου Ιωαννίνων και συμμετέχοντα στις ανασκαφές στη Δωδώνη Κωνσταντίνου Σουέρεφ.

Η ψυχανάλυση, ο δεσμός, η ορμή της ζωής και του έρωτα

Υπάρχει ένα παράδοξο στην καρδιά της ανάλυσης: για να είναι αποτελεσματική πρέπει να στηρίζεται στο κενό της, στο κενό που την εγκατοικεί. Για να υπάρξει αναλυτική πράξη πρέπει, ως πράξη, να στηρίζεται στην αφάνιση, στη διάνοιξη της ανάλυσης ως κατεστημένης γνώσης.