Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Co-producing the camp: Ένα δημιουργικό hackathon με θέμα το Προσφυγικό

Η ομάδα του “Co-producing the camp” μιλά στο “Πρίσμα” και στη Ληδα Αρνέλλου και εξηγεί πώς θέλησαν να “χακάρουν” αυτή τη διαδικασία με τέτοιο τρόπο ώστε οι πρόσφυγες να είναι μέρος της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και ενεργοί συμμετέχοντες στη δημιουργία των επεμβάσεων.

F8 2017

Εννοείται πώς δεν πήγε κανείς από μας στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια για να παρακολουθήσει το F8 2017. Όλες όμως οι ομιλίες υπάρχουν στο Διαδίκτυο, στο blog των προγραμματιστών στο Facebook. Από την...

To πρόγραμμα SOW: Μελετώντας τον δημόσιο διάλογο επιστήμης και Ορθοδοξίας

Στόχος του SOW είναι η χαρτογράφηση του χώρου «επιστήμες-Ορθοδοξία» σε όλο τον κόσμο και συνακόλουθα η προώθηση ενός οργανωμένου διαλόγου μεταξύ επιστημών και Ορθοδοξίας, καθώς και η ένταξη των ερευνών των σχέσεων επιστημών και Ορθοδοξίας στον διεθνή ερευνητικό χώρο θρησκείας-επιστημών.

Αφιέρωμα: Το πρόβλημα της «άδολης» παραπλάνησης

Η στραβή αφετηρία: Τα παιδιά έρχονται από μικρή ηλικία σε επαφή με τις επιστήμες και την τεχνολογία. Έρχονται σε επαφή ώστε να δώσουν κάποια στιγμή Πανελλήνιες εισαγωγικές εξετάσεις και να περάσουν σε κάποια σχολή. Ποια είναι, όμως, η φύση των εξετάσεων; Τα παιδιά δίνουν μαθήματα επιστημών ΓΙΑ να εισαχθούν σε κάποια σχολή.

Κβάζαρς-Τα κοσμικά τέρατα του Σύμπαντος

Το 1959, μια ομάδα Βρετανών αστρονόμων δημοσίευσε τον τρίτο κατάλογο του Cambridge (Third Cambridge Catalog ή 3C εν συντομία), ο οποίος περιείχε εκατοντάδες καινούργιες λαμπρές ραδιοπηγές που ήταν ορατές από το Βόρειο Ημισφαίριο. Οι περισσότερες από αυτές τις πηγές ήταν ελλειπτικοί γαλαξίες σε αποστάσεις μέχρι περίπου τα τρία δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά.

Ο κόσμος του Facebook αλλάζει

Προγραμματιστές αλλά και επιχειρηματίες συγκέντρωσε το ετήσιο συνέδριο του Facebook, το F8 2017, στο McEnery Convention Center στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, στα μέσα Απριλίου.

Πανελλήνιες 2.0

Απαξίωση του Λυκείου, απορρύθμιση της Παιδείας, υποβάθμιση του Πανεπιστημίου. Μοιάζει υπερβολικό να το ισχυριστεί κανείς, αλλά ο κοινός παρονομαστής της παθολογίας του εκπαιδευτικού συστήματος είναι «το μόνο πράγμα που δουλεύει σωστά σε αυτή τη χώρα», οι Πανελλήνιες.

Ψηφιακά εργαλεία και πολιτιστική διαχείριση

Στοχεύοντας στην έναρξη ενός γόνιμου διαλόγου και με προσδοκία την περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η εκδήλωση περιλαμβάνει μια ενότητα παρουσιάσεων και ομιλιών όσον αφορά τα ψηφιακά εργαλεία που χρησιμοποιούνται σήμερα στον τομέα της πολιτιστικής διαχείρισης, ενώ έπειτα θα ακολουθήσει διαδραστική έκθεση η οποία θα δώσει την ευκαιρία στο κοινό να συνομιλήσει με τους δημιουργούς.

Βασιλιάδες της άμμου

Τι είναι δυνατό να συμβεί σε έναν άνθρωπο που έχει αποκτήσει εξουσία; Πώς μεταμορφώνεται και μεταμορφώνει τον κόσμο γύρω του; Κυρίως, όμως, τι περιεχόμενο έχει η εξουσία; Ποια είναι η βαθύτερη φύση της;

Πανελλήνιες 1.0

Υποθέτω ότι, παρά τις αισιόδοξες διακηρύξεις, θα χρειαστεί χρόνος για να κατανοηθεί το φαινόμενο και να αναληφθούν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες. Ιδού μια πρόταση, λοιπόν, για το άνοιγμα της θεωρητικής συζήτησης.

Φωτογραφίζοντας μια μαύρη τρύπα

Τα πολύ μεγάλα αστέρια μπορεί να τελειώσουν τη ζωή τους ως μαύρες τρύπες όταν η μεγάλη μάζα τους, που απομένει από μια έκρηξη σουπερνόβα, συμπυκνώνεται από τρομακτικές δυνάμεις σε μια περιοχή μερικών δεκάδων χιλιομέτρων. Οι μαύρες τρύπες που προκύπτουν με αυτό τον τρόπο ονομάζονται αστρικές μαύρες τρύπες

Fak (the) News: Η βιομηχανία των ειδήσεων την εποχή της μετανεωτερικότητας

Στις αρχές του Σεπτεμβρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ, δεύτερος πίσω από την Χίλαρι Κλίντον στις δημοσκοπήσεις, μιλώντας στο Οχάιο, για να δικαιολογήσει τα άσχημα ποσοστά του και την επικείμενη νίκη της Κλίντον, δήλωνε: «Σας λέω ειλικρινά ότι φοβάμαι πως οι εκλογές θα είναι νοθευμένες». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι είχε «όλο και περισσότερες» αποδείξεις γι’ αυτό, χωρίς ποτέ να διευκρινίσει.

O Fourier και οι Beatles

Το μεγάλο πρόβλημα στις συγκεκριμένες ηχογραφήσεις είναι οι έντονες κραυγές των θεατών, οι οποίες υπερκαλύπτουν τη μουσική. Ο παραγωγός τους, sir George Martin (1926 - 2016), χρειάστηκε να περιμένει μέχρι το 1977 ώστε οι τεχνικές μείξης να του επιτρέψουν να «καθαρίσει» στοιχειωδώς το σήμα. Ωστόσο, κατά γενική ομολογία, το αποτέλεσμα δεν ήταν ιδανικό. Τέσσερις δεκαετίες αργότερα, με αφορμή το ντοκιμαντέρ του Ron Howard, το άλμπουμ επανεκδίδεται σε πρωτοφανή ποιότητα, έχοντας «καθαριστεί» με τη χρήση νέων τεχνικών διαχωρισμού των ήχων των οργάνων από τις κραυγές των θεατών.

Ίνες άνθρακα από πράσινες πρώτες ύλες, φθηνότερες και φιλικότερες προς το περιβάλλον

Στο άρθρο αυτό περιγράφονται οι στόχοι και η μεθοδολογία του ευρωπαϊκού προγράμματος Fibralspec. Τα αποτελέσματα του Fibralspec και άλλων ευρωπαϊκών έργων έχουν την προοπτική να επηρεάσουν την παραγωγή, εφαρμογή και ανακύκλωση των ΙΑ σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Από το εργαστήριο στο σχολείο: Εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Στην Ελλάδα, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) Δημόκριτος αποτελεί το παλιότερο και γνωστότερο δημόσιο ερευνητικό κέντρο της χώρας. Διενεργεί έρευνα αιχμής σε πάρα πολλούς τομείς μέσα από τα πέντε Ινστιτούτα του: Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Βιοεπιστημών και Εφαρμογών, Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Ενέργειας και Ασφάλειας, Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας, Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής. Παράλληλα, διεξάγει δράσεις ενημέρωσης των πολιτών, ανοίγοντας τις πόρτες του στο κοινό.

Το θεώρημα της μέσης τιμής

Οι «λογαριαστήδες» (calculatori) του κολεγίου Merton της Οξφόρδης ενεπλάκησαν στη συζήτηση και διατύπωσαν το περίφημο Θεώρημα της Μέσης Τιμής, από το οποίο προέκυψαν δύο από τις θεμελιωδέστερες έννοιες της κινηματικής: Η μέση ταχύτητα και η ομαλά επιταχυνόμενη κίνηση. Γι’ αυτό τον λόγο, πολλοί τους θεωρούν προάγγελους της γαλιλαϊκής φυσικής.

Θαύματα και Επιστήμη

Ο Duns Scotus και ο Θωμάς ο Ακινάτης, δύο από τους πιο σημαντικούς φιλοσόφους και θεολόγους του ύστερου Μεσαίωνα, ασχολήθηκαν συστηματικά με την περίφημη διάκριση Γενικής και Ειδικής Πρόνοιας. Η Γενική Πρόνοια του Θεού ήταν ο «κανονικός» τρόπος με τον οποίο είχε ρυθμίσει τη φύση.


Ραδιόφωνο