Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Να σκεφτούμε τις εξεγέρσεις του ’68 σε συνάφεια με τις μεταπολεμικές συνθήκες ευμάρειας και τυποποίησης της ζωής

Συνέντευξη με τον Κωνσταντίνο Τσουκαλά - Μολονότι τις περισσότερες φορές τα οράματα ανατροπής ενεργοποιούνται από τα άλυτα κοινωνικά αδιέξοδα, μπορεί επίσης να ενεργοποιηθούν υπό την επήρεια μιας ασφυκτικά βιούμενης «ομαλότητας».

"Τον Μάη του 68 ήμασταν όλοι αγνώριστοι"

Ζητήσαμε από τον Αλέν Κριβίν, έναν από τους ηγέτες των φοιτητών του Μάη του '68, να σχολιάσει τις φωτογραφίες από τα συνθήματα στους τοίχους που πήρε ο Τζο Σναπ κατά τη διάρκεια των «γεγονότων» και συγκεντρώθηκαν σε έναν εξαιρετικό τόμο με τίτλο «Η φαντασία στην εξουσία» που εκδόθηκε φέτος από τις εκδόσεις Allia Mars.

ZEIGEIST: Ο δρόμος του Μαΐου

Στο φύλλο της 10ης Μαΐου 1968 η βρετανική εφημερίδα “Guardian” δημοσίευσε μια είδηση της προηγούμενης μέρας, σύμφωνα με την οποία ο Βρετανός υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε στο...

Ζητάμε ακόμα το αδύνατο ενάντια στον ρεαλισμό

Ο Μάης του ''68 δεν κατάφερε να πραγματώσει τα αιτήματά του. Ωστόσο ταρακούνησε την ιστορική κίνηση και λειτουργεί σαν φάρος για κάθε καταπιεσμένο. Οι ιδέες της εξέγερσης είναι στις ημέρες μας πιο επίκαιρες από ποτέ. Στην εποχή του νεοφιλελεύθερου ρεαλισμού εμείς «ζητάμε -ακόμα- το αδύνατο»

Μάης 1968: Καλή η ελευθερία, καλό και το σοσιαλδημοκρατικό συμβόλαιο

Οι εξεγερμένοι του ’68 μπέρδεψαν το κίνημα με τον μετασχηματισμό της κοινωνίας. Μια επανάσταση του ελεύθερου χρόνου, χωρίς μέριμνες, πειθαρχίες και κόστη, δεν είναι η πάλη των τάξεων! Είναι η πάλη των γενεών, ηλίθιε!

Μια ακόμα έκφραση αριστερής μελαγχολίας

ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΗ ΤΟΥ ‘68 ΣΤΟ 2018 - Οι νέοι τότε αμφισβήτησαν την κοινωνία της κατανάλωσης και του θεάματος, την κοινωνία που οικοδομήθηκε μετά τον πόλεμο, στα ερείπια που άφησε ο πόλεμος, στις νέες πηγές κερδοφορίας του κεφαλαίου, στις σχέσεις ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις, τις γενιές, τα φύλα, τους λαούς.

Μετά τον Μάη

Βέβαια η «δεξιά όχθη» του ποταμού κατάφερε σ’ αυτά τα 50 χρόνια να καταχωνιάσει όλον αυτόν τον αέρα ελευθερίας και να φέρει στο προσκήνιο ειδεχθή εξουσιαστικά αντιλαϊκά πρότυπα. Μα δεν φταίει ο Μάης γι’ αυτό.

Ο Μάης ’68 ήταν περισσότερη αυτονομία, περισσότερη ελευθερία, περισσότερη κοινότητα;

Το ‘68 ενσάρκωσε βαθιά οράματα κυρίως της σπουδάζουσας νεολαίας. Μια κοινωνία απόλυτης ελευθερίας, αλλά πάντα με την αδελφική ιδέα παρούσα. H ιστορική σημασία του Μάη του ‘68 είναι μεγάλη, γιατί ανέδειξε αυτό το όραμα που είδαμε με πόση ευκολία έγινε κτήμα του κόσμου.

Σημείο αναφοράς η παρακαταθήκη του Μάη

Τα μεταυλιστικά αιτήματα της γενιάς εκείνης μπορούν να εμπνεύσουν ξανά, όχι για να επαναλάβουμε τον Μάη, κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο, αλλά για να αντλήσουμε δύναμη από τη φαντασία εκείνων που είδαν την παραλία κάτω από τα πεζοδρόμια.

Το Airbnb είναι όπως η αντιπαροχή;

- Είναι κακή οικονομική προοπτική να δημιουργούνται εισοδήματα από το Airbnb για μικροϊδιοκτήτες σε μια χώρα όπου τα συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα έχουν πληγεί ιδιαιτέρως από την κρίση; Μήπως η οικονομία διαμοιρασμού στη βραχυχρόνια μίσθωση δημιουργεί μια ευνοϊκή εισοδηματική διασπορά που αλλιώς δε θα συνέβαινε ποτέ; Κατά πόσο είναι καλό για μια πόλη οι νέοι και οι φοιτητές της να μη μπορούν να διαμένουν στο κέντρο της;

Γιατί το επιχείρημα της εξόδου από την ΕΕ δεν είναι πειστικό

Επιλέγοντας το πεδίο της μάχης, όσο και τις μάχες, συνιστά μια υγιή στρατηγική. Ωστόσο, η ιδέα πως μπορούν να παρακαμφθούν οι σχέσεις εξουσίας με την απόσυρση σε ένα κράτος μέλος, είναι μια αντίληψη εσφαλμένη. Φανταστείτε μια χώρα να εξέλθει από την Ε.Ε. ή την Ευρωζώνη υπό αριστερή ηγεσία. Τα άλλα κράτη μέλη, με εντολή των μεγάλων επιχειρήσεων, δεν θα στερούνταν εργαλείων για την επιβολή κυρώσεων και την άσκηση πιέσεων στην χώρα που στασίασε.

Κοινωνικά φαντασιακά και παράδοξα στην εποχή του διαδικτύου*

Δύο είναι τα κοινωνικά φαντασιακά που ξεχωρίζουν στην Εποχή του Διαδικτύου: το ένα αφορά κυρίως τη σχέση ανάμεσα στην οικονομική μεγέθυνση και την τεχνολογική αλλαγή και το δεύτερο, αφορά πρωτίστως τη σχέση ανάμεσα στην τεχνολογική αλλαγή και στην ανθρώπινη δράση.

Ψηφιακό χάσμα των φύλων: Αιτίες και πιθανές λύσεις*

Ένα σύνθετο πεδίο συνεργασίας όλων των ενδιαφερόμενων μερών θα ενισχύσει την ισότητα των φύλων και θα διασφαλίσει την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και κοριτσιών στην εκπαίδευση, την εργασία και την ευπρεπή διαβίωση. Ο σχεδιασμός πρέπει αν είναι ολιστικός

FairBnB: Το Μανιφέστο

Τι θα γινόταν αν, στον κόσμο των ενοικιαζόμενων σύντομης διάρκειας (rentals), οικοδεσπότες, φιλοξενούμενοι και γείτονες μπορούσαν να αποφασίζουν συλλογικά με τους τοπικούς δήμους, ώστε να κάνουν τη...

ZEITGEIST: Οκτώ λεπτά

Ο υποψήφιος στέκεται μπροστά από τη Βέρα. Αισθάνεται νευρικός, θέλει πολύ αυτή τη δουλειά και πραγματικά νιώθει να χάνει τα λόγια του στις ερωτήσεις που του γίνονται. Γνωρίζει...

Για το λιμάνι του πειραιά

* Ενώ για την Αθήνα, όπου τα επίμαχα, οι κυρίαρχες τάσεις στην πόλη, είναι αναγνωρίσιμα, μπορούμε να μιλήσουμε με αρκετές βεβαιότητες, στον Πειραιά η εικόνα μοιάζει σχετικά αβέβαιη. Κάτι μεγάλο παίζεται εκεί, το οποίο κανείς δεν μπορεί ακόμη να περιγράψει ή να προβλέψει με ακρίβεια.


Ραδιόφωνο